ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ

ΟΔΗΓΙΕΣ ΠΡΟΛΗΨΗΣ ΓΙΑ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣi

 1. ΣΥΝΑΛΛΑΣΟΜΕΝΟΙ ΜΕ ΚΟΙΝΟ (ΤΑΜΙΕΣ, ΠΩΛΗΤΕΣ, ΣΕΡΒΙΤΟΡΟΙ κλπ)
  1. Ταμίες
   1. φορούν γάντια μιας χρήσης. 
   2. δεν αγγίζουν τις πιστωτικές / χρεωστικές κάρτες του πελάτη και ζητούν να τις τοποθετήσει ο ίδιος ο πελάτης στο POS. Αν πρέπει να το κάνουν και δεν φορούν γάντια, στην συνέχεια απολυμαίνουν αμέσως τα χέρια τους.
   3. απολυμαίνουν συστηματικά την ταμειακή μηχανή.
  2. Πωλητές
   1. φορούν γάντια μιας χρήσης.
   2. κρατούν απόσταση από τους πελάτες, χωρίς να ντρέπονται. Επικαλούνται τα μέτρα πρόληψης για το καλό όλων.
  3. Σε καφετέριες και εστιατόρια
   1. οι σερβιτόροι φοράνε γάντια μιας χρήσης και τα αντικαθιστούν συχνά. Ποτέ δεν πιάνουν με γυμνό χέρι τα χρησιμοποιημένα ποτήρια, πιάτα κλπ. Ειδικά τα χρησιμοποιημένα καλαμάκια δεν τα αγγίζουμε ποτέ.
   2. να γίνεται απολύμανση κάθε τραπεζιού αμέσως μόλις αδειάζει και πριν καθίσουν οι επόμενοι πελάτες.
  4. Για τα γάντια μιας χρήσης
   1. Πολύ συχνά και ανάλογα με τον αριθμό των συναλλαγών όσοι τα φορούν, τα πετούν σε ειδικό κουτί και τα αντικαθιστούν.
   2. Το κουτί κλείνει ερμητικά και στο τέλος της ημέρας τα χρησιμοποιημένα γάντια πετιούνται και απολυμαίνουμε το κουτί.
  5. Γενικά
   1. Όλα τα καταστήματα που υποδέχονται πελάτες θα πρέπει να λάβουν μέτρα προστασίας στις τουαλέτες για το Κοινό. Επαρκές σαπούνι, αντισηπτικό υλικό, άδειασμα των καλαθιών συνεχώς (κάθε μισή ώρα)
   2. Όλα τα καταστήματα που υποδέχονται πελάτες θα πρέπει να λαμβάνουν την θερμοκρασία των πελατών τους ώστε να αποφευχθεί η περίπτωση ένας πελάτης άρρωστος να κολλήσει τους υπόλοιπους. Ενημερώνουν ότι αυτό γίνεται για το καλό όλων.
 2. ΕΙΣΟΔΟΣ ΤΡΙΤΩΝ ΣΤΟΥΣ ΧΩΡΟΥΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ
   1. Απαγορεύεται η είσοδος στους χώρους εργασίας επισκεπτών όπως Κούριερ κλπ. Περιορίζονται στην είσοδο του χώρου εργασίας και ο συνεργάτης προσέρχεται στην είσοδο για να παραλάβει ότι χρειάζεται.
   2. Ο εργαζόμενος απολυμαίνει με ειδικό σπρέι τον φάκελο ή το δέμα που παρέλαβε, πριν το ανοίξει. Το παραλαμβάνει φορώντας γάντια μιας χρήσης.
   3. Αν επισκέπτονται τον χώρο εργασίας συνεργάτες για να παραλάβουν έγγραφα κλπ τους ζητάτε να σας καλέσουν τηλεφωνικά πριν προσέλθουν ώστε τα έγγραφα να είναι έτοιμα και να μην χρειαστεί να περιμένουν στον χώρο.
   4. Κάθε επισκέπτης φοράει γάντια μιας χρήσης μπαίνοντας μέσα στον χώρο εργασίας σας και απολυμαίνει τα χέρια του.
   5. Σημειώνονται τα στοιχεία κάθε επισκέπτη, υποβάλλετε η ερώτηση αν έχει ταξιδέψει πρόσφατα στις χώρες που υπάρχει έξαρση και αναλόγως λαμβάνεται αυξημένη μέριμνα.
 3. ΕΝΤΟΣ ΤΟΥ ΧΩΡΟΥ ΕΡΓΑΣΙΑΣ
  1. Ατομική Απολύμανση
   1. Όλοι όσοι εισέρχονται στους χώρους εργασίας απολυμαίνουν τα χέρια τους κατά την είσοδο, υποχρεωτικά.
   2. Εκτός από απολυμαντικό υλικό θα πρέπει να υπάρχουν διαθέσιμα χαρτομάντηλα σε κάθε γραφείο, σε κάθε σημείο που περνάει κόσμος, στην κουζίνα κλπ.
   3. Τα παπούτσια μπορεί να μεταφέρουν τον ιό. Ψεκάστε τα παπούτσια σας με ειδικό σπρέι κατά την είσοδο στον χώρο εργασίας.
   4. Πλένουμε συχνά και σχολαστικά τα χέρια μας με σαπούνι και νερό ή αλκοολούχο διάλυμα.
   5. Όταν βήχουμε ή φταρνιζόμαστε, καλύπτουμε το στόμα και τη μύτη μας με τον αγκώνα ή ένα χαρτομάντηλο και πλένουμε αμέσως μετά τα χέρια μας.
   6. Απορρίπτουμε το χαρτομάντηλο, αμέσως μετά τη χρήση, σε κλειστό κάδο.
   7. Κάντε απολύμανση του πληκτρολογίου και του κινητού σας καθημερινά. Καθαρίζετε επισταμένα το τηλέφωνο του γραφείου σας.
  2. Γενική Απολύμανση
   1. Καθαρίζετε τα χερούλια 4 φορές την ημέρα. Τοποθετήστε χαρτομάντηλα στις δυο πλευρές της πόρτας ώστε όποιος ανοίγει την πόρτα να την πιάνει με χαρτομάντηλο και μετά να το πετάει στο ειδικό καλάθι
   2. Κάθε μέρα σφουγγαρίζουμε τον χώρο εργασίας με απολυμαντικό και καθαρίζουμε επίσης όλες τις επιφάνειες, ειδικά αυτές που τις αγγίζουμε συχνά (γραφεία, κουζίνα κλπ)
   3. Αφήνετε ανοιχτά τα παράθυρα όσο περισσότερο γίνεται. Όσοι κρυώνουν ντύνονται πιο γερά.
   4. Φοράτε γάντια μιας χρήσης στις περιπτώσεις που θα πρέπει να παραδώσετε κάποια έγγραφα σε συνάδελφο ή σε άλλο τμήμα
   5. Οι άνθρωποι που καθαρίζουν τα γραφεία θα πρέπει να φοράνε γάντια κατά την διάρκεια της εργασίας τους. Καθημερινά θα πρέπει να  συμπεριλάβουν το χλώριο στο σφουγγάρισμα και διαλυμένο στις επιφάνειες που καθαρίζουν. 
  3. Λήψη θερμοκρασίας:
   1. σε κάθε άνθρωπο που εισέρχεται σε έναν χώρο εργασίας, χωρίς καμία εξαίρεση. Ο ιός χτυπάει τους πάντες, από τον ιδιοκτήτη της επιχείρησης έως τον τελευταίο εργαζόμενο.
   2. 2 φορές την ημέρα σε όλους τους εργαζόμενους στον χώρο εργασίας. Μια κατά την είσοδο και μια στο μέσο του ωραρίου.
  4. Περιορισμός συναθροίσεων / συναντήσεων
   1. Υποχρεωτική εργασία από το σπίτι για κάθε εργαζόμενο που μπορεί να το κάνει, για το κρίσιμο διάστημα έως τέλος Μαρτίου.
   2. Απαγορεύονται οι επαφές όπως χειραψίες, φιλιά, χτυπήματα στην πλάτη κλπ.
   3. Η ελάχιστη απόσταση ανάμεσα στα άτομα πρέπει να είναι 1,5 μέτρα. Κάθε εργαζόμενος θα πρέπει να έχει δικό του χώρο 2,5 τετραγωνικών μέτρων (περίπου 1,5 μέτρα επί 1,5 μέτρα) και εκεί να μην μπαίνει κανείς.
   4. Σταματήστε τις συναντήσεις εντός εταιρείας, αν μπορείτε να μιλήσετε στο τηλέφωνο με το συνεργάτη / συνάδελφο. Χρησιμοποιήστε για συναντήσεις με πελάτες, προμηθευτές, συνεργάτες skype, WebEx, Facebook Messenger, Viber, WhatsApp κλπ
   5. Ορίστε βάρδιες ώστε να μειώσετε την συνύπαρξη πολλών ανθρώπων στον ίδιο χώρο για πολύ ώρα.
  5. Ασανσέρ
   1. Ανεβαίνουμε και κατεβαίνουμε από τις σκάλες, όταν μπορούμε, χωρίς να κάνουμε χρήση του ασανσέρ.
   2. Στο ασανσέρ εισέρχονται μέχρι τους μισούς του μέγιστου προβλεπόμενου αριθμού. Αν αναφέρονται 8 άτομα, μπαίνουν έως 4 άτομα και στέκονται στις γωνίες. Δεν πατάμε το κουμπί με γυμνό το χέρι – χρησιμοποιούμε χαρτομάντηλο το οποίο πετάμε αμέσως μετά την χρήση του σε ειδικό καλάθι.
   3. Κάντε απολύμανση του ασανσέρ του κτιρίου 2 φορές την ημέρα.
  6. Φαγητό
   1. Οι εργαζόμενοι τρώνε στο γραφείο τους και όχι σε κοινοχρήστους χώρους.
   2. Στην κουζίνα περιορίζεται δραστικά ο αριθμός όσων θα είναι ταυτόχρονα. Ανάλογα με το μέγεθος της κουζίνας κάθε επιχείρηση ορίζει την μέγιστο αριθμό ανθρώπων. Η μικρότερη απόσταση την ώρα του φαγητού είναι ένα μέτρο από τον συνάδελφο που τρώει μαζί μας.
   3. Όταν παραγγέλνει φαγητό από έξω ο εργαζόμενος θα πρέπει να λαμβάνει υπόψη του ότι ο υπάλληλος που παρέδωσε το φαγητό ή ο εργαζόμενος στο εστιατόριο που ετοίμασε το φαγητό μπορεί να είναι φορέας του ιού. Φορώντας γάντια θα πρέπει να παραλάβει το φαγητό, να αφαιρέσει τις συσκευασίες και να τοποθετήσει το φαγητό του σε καθαρά πιάτα. Να πετάξει τις συσκευασίες στα ειδικά καλάθια της επιχείρησης.
   4. Οι εργαζόμενοι δεν πρέπει να τρώνε πρόσωπο με πρόσωπο.
 4. ΓΕΝΙΚΕΣ ΟΔΗΓΙΕΣ
  1. Αποφεύγουμε τις κοντινές επαφές όταν παρουσιάζουμε συμπτώματα κρυολογήματος (όπως βήχα, πυρετό, καταρροή, πονόλαιμο) ή με άτομα που παρουσιάζουν αυτά τα συμπτώματα.
  2. Αν παρουσιάζουμε συμπτώματα πυρετού, βήχα ή δυσκολίας στην αναπνοή και έχουμε ταξιδιωτικό ιστορικό σε πληττόμενη περιοχή, επικοινωνούμε με το γιατρό μας ή με τον ΕΟΔΥ (τηλ. 2105212054) και παραμένουμε σπίτι μας.
  3. Εμπιστευόμαστε τους ειδικούς και τους επιστήμονες για την πληροφόρησή μας.

 

Ποιες ενέργειες έχει αναλάβει η netrino για να αποφύγει την εξάπλωση του κορωνοϊού;

 • Πέραν της υιοθέτησης όσων -εκ των ανωτέρω- έχουν εφαρμογή στο τρόπο λειτουργίας μας, συνεχίζουμε να ελέγχουμε όλες τις προτάσεις και τα μέτρα ασφαλείας του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας. 

 • Αναβάλλαμε μέχρι νεωτέρας όλες τις εκδηλώσεις και συναθροίσεις, συμπεριλαμβανομένου του πολύ σημαντικού για εμάς λανσαρίσματός μας.

 • Από τις 09/03/2010 μειώσαμε στο ελάχιστο τις συναθροίσεις και τα ταξίδια κάνοντας μια στροφή στα ηλεκτρονικά μέσα και τις δυνατότητες τηλεδιασκέψεων που αυτά παρέχουν για τη διασφάλιση της απρόσκοπτης επαγγελματικής μας δραστηριότητας.

 • Έγινε εσωτερική εκπαίδευση όλης της ομάδας μας πίσω από τα αυξημένα πρότυπα υγιεινής.

 • Έχουμε κινητοποιήσει τα μέλη της ΕΠΙ3 στο πλαίσιο της επιχείρησης για να εξετάσουμε πιθανά περαιτέρω βήματα που μπορούμε να πάρουμε για να διασφαλίσουμε την υγεία και την ασφάλεια των πελατών και των μελών της ομάδας μας. Και είμαστε στη διάθεσή σας για όποια στήριξη χρειάζεστε επί του θέματος.

 

 

Χρήσιμη βιβλιογραφία – Πηγές

http://www.beltandroadassociates.com/

https://www.hopkinsmedicine.org/coronavirus

https://www.who.int/emergencies/diseases/novelcoronavirus-2019/adviceforpublic

https://www.who.int/news-room/q-a-detail/q-a-coronaviruses

https://www.elsevier.com/connect/coronavirus-information-center

https://www.statista.com/statistics/1043366/novel-coronavirus-2019ncov-cases-worldwide-by-country/

______________________________________________

i Disclaimer: Ο παρών οδηγός μέτρων πρόληψης για επιχειρήσεις βασίζεται σε όσα είναι επί του παρόντος γνωστά για τη μετάδοση και τη σοβαρότητα της νόσου του κοροναϊού 2019 (COVID-19). Σκοπός του οδηγού είναι η επισήμανση της σημαντικότητας των κινδύνων και η καθοδήγηση των επιχειρήσεων για μια σειρά μέτρων που θα επιβραδύνουν την εξάπλωση του ιού. Το παρόν δεν αποτελεί επίσημο οδηγό της Πολιτείας αλλά μια συλλογή εμπειριών και τεχνικών οδηγιών από Επιχειρήσεις που έχουν ήδη αποκτήσει αντίστοιχη εμπειρία (με έδρα την Κίνα) και Διεθνείς Οργανισμούς. Η ενημέρωση του προσωπικού των επιχειρήσεων και η προμήθεια προστατευτικού υλικού συμβάλλουν στην οργανωμένη και ψύχραιμη αντιμετώπιση και στην αποφυγή δημιουργίας καταστάσεων πανικού. Ο έγκαιρος σχεδιασμός και η αποτελεσματική πρόληψη και ενημέρωση θα διασφαλίσει την υγεία των πελατών και του προσωπικού, αλλά και η διατήρηση της εύρυθμης λειτουργίας της επιχείρησης.

Για επίσημη ενημέρωση και περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τα Γενικά μέτρα πρόληψης μετάδοσης λοιμώξεων του κορωνοϊού επικοινωνείτε τηλεφωνικά με την 24ωρη γραμμή ενημέρωσης του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας στο 1135 και στην ηλεκτρονική διεύθυνση https://eody.gov.gr/neos-koronaios-covid-19/

Οι επιχειρήσεις και τα στελέχη αυτών, οφείλουν να ενημερώνονται αδιαλείπτως για τα νέα μέτρα προστασίας, αποφάσεις και ανακοινώσεις της Κυβέρνησης, προκειμένου να τα εφαρμόζουν εγκαίρως.