ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ_Γενικές οδηγίες προφύλαξης της εφοδιαστικής

από | Μαρ 24, 2020 | Μη κατηγοριοποιημένο | 0 Σχόλια

ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ_Γενικές οδηγίες προφύλαξης της εφοδιαστικής

Θανάσης Ζηλιασκόπουλος

Καθηγητής Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, Πρόεδρος Συμβούλιου Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας Εφοδιαστικής

Μέλος ΕΠΙ3

19/03/2020

 

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

 • Καθορίζοντας τον υπεύθυνο
 • Προστατεύοντας την εξωτερική περίμετρο
 • Οδηγώντας με ασφάλεια
 • Διασφαλίζοντας τα αποθεματικά: Απολυμαντικά, Μάσκες, Γάντια
 • Διαμορφώνοντας τους εσωτερικούς χώρους και συχνή απολύμανση
 • Εργαζόμενοι…σε χωροταξική απομόνωση
 • Σε εφεδρεία
 • Τηλεργασία και διεύρυνση ωραρίου
 • Επικοινωνία και ενημέρωση
 • PLAN Β και C
 • Σε εφεδρεία

 

 

Καθορίζοντας τον υπεύθυνο

Θα μπορούσε κανείς να χρησιμοποιήσει μια αναλογία και να πει ότι βρισκόμαστε σε Πόλεμο με τον Κορωνοϊό. Και όπως στον πόλεμο χρειαζόμαστε έναν Στρατηγό, κατ’ αντιστοιχία είναι ουσιαστικό να ορίσουμε ποιος είναι ο Υπεύθυνος της εταιρείας μας.

Μπορεί να είναι ο HR ή άλλο στέλεχος που θα έχει το γενικό πρόσταγμα. Αυτός διαθέτει τη συνολική εικόνα και έχει τον τελευταίο λόγο.

Καλό είναι να έχει και επιτελείο, αν μπορεί (γιατρό εργασίας, διευθυντή ασφαλείας, διευθυντή λειτουργίας, κ.λπ.)

Προστατεύοντας την εξωτερική περίμετρο

Οι αποθήκες μας είναι να το Κάστρο μας και πρέπει να ασφαλίσουμε την περίμετρο του. Ο εχθρός (ο κορωνοϊός!) μπορεί να επιτεθεί κρυμμένος μέσα στον εργαζόμενο, πελάτη, συνεργάτη ή ακόμη και έναν φίλο που θα επισκεφτεί τις εγκαταστάσεις μας.

Ο φύλακας στην πύλη μπορεί να τον θερμομετρήσει ή τουλάχιστον να τον ρωτήσει αν έχει συμπτώματα, να του δώσει μάσκα μιας χρήσης και γάντια. Επίσης, μπορεί να του δώσει έναν πλαστικό φάκελο που έχει απολυμανθεί να βάλει τα έγγραφα μέσα (αν υπάρχουν).

Γενικά οποιοσδήποτε δεν έχει άμεση εργασία, δεν χρειάζεται να επισκεφτεί αυτές τις μέρες εγκαταστάσεις μας. Συσκέψεις μέσα στις εγκαταστάσεις μπορούν να γίνουν με τηλεδιάσκεψη.

Οδηγώντας με ασφάλεια

Οι οδηγοί των αυτοκινήτων (εταιρικών ή συνεργατών) είναι αυτοί που κρατούν την εφοδιαστική αλυσίδα ανοιχτή, ταξιδεύοντας και σε μη ασφαλείς περιοχές, με κίνδυνο να μολυνθούν πολλές φορές.

Οφείλουμε να τους βοηθούμε με κάθε δυνατό τρόπο να παραμείνουν υγιείς και εκτός χαρακωμάτων! Η ΟΦΑΕ και Π.Σ.Χ.Ε.Μ. έχουν εκδώσει αυστηρές οδηγίες προς τους οδηγούς, τόσο κατά τη διάρκεια του ταξιδιού όσο και κατά την είσοδο και παραμονή των φορτηγών στις εγκαταστάσεις των εταιρειών. Συγκεκριμένα συνιστούν στους οδηγούς τα παρακάτω:

Να λαμβάνουν τα απαραίτητα μέτρα πρόληψης (χρήση χειρουργικής μάσκας, γαντιών, αντισηπτικών, προστατευτικά παπουτσιών μιας χρήσης κ.λπ.). Αν, όμως, οι προμήθειες του οδηγού στα παραπάνω υλικά έχουν εξαντληθεί, ο φύλακας στην είσοδο πρέπει να έχει διαθέσιμα, να του τα παράσχει

Να ακολουθούν πιστά τους κανόνες που ορίζουν οι εταιρείες και τα μέτρα προστασίας που τυχόν έχουν λάβει

Να παραμένουν στην καμπίνα του οχήματος καθ’ όλη τη διάρκεια φόρτωσης/εκφόρτωσης ή σε ενδεδειγμένο χώρο αναμονής

Να ανταλλάσσουν τα συνοδευτικά έγγραφα με τη χρήση γαντιών μιας χρήσης και χειρουργικής μάσκας σε πλαστικό φάκελο, ο οποίος απολυμαίνεται μετά από κάθε χρήση

Να τηρούν αποστάσεις ασφαλείας με όσους έρχονται σε επαφή/ έχουν συνεργασία

Διασφαλίζοντας τα αποθεματικά: Απολυμαντικά, Μάσκες, Γάντια

Πόλεμος δεν γίνεται χωρίς πολεμοφόδια! Ο Υπεύθυνος πρέπει να έχει διασφαλίσει ότι υπάρχουν ικανές ποσότητες απολυμαντικών, μασκών, γαντιών, προστατευτικών γυαλιών, θερμομέτρων, κ.λπ. και να σιγουρευτεί ότι οι εργαζόμενοι ξέρουν πώς να τα χρησιμοποιήσουν!

Αναρτήστε σχετικές οδηγίες σε όλα τα πολυσύχναστα σημεία εντός των εγκαταστάσεων, ώστε να μην υπάρχει η δικαιολογία ότι κάποιος δεν είδε την ανακοίνωση!

Διαμορφώνοντας τους εσωτερικούς χώρους και συχνή απολύμανση

Ορισμός, κατά το δυνατόν, μικρών εσωτερικών μονάδων και περιορισμός των μετακινήσεων των εργαζομένων της κάθε μονάδας αυστηρά εντός του χώρου αυτών. Αφαίρεση φυσικών διασυνδέσεων μεταξύ διαμερισμάτων. Κατ’ αυτόν τον τρόπο, σε περίπτωση εμφάνισης κρούσματος, ο έλεγχος επέκτασής του θα αφορά τους εργαζομένους στη συγκεκριμένη μονάδα, όπου αυτό εμφανίστηκε.

Το συνεργείο καθαριότητας πρέπει να περιπολεί τακτικά (κάθε 1-2 ώρες) κάθε διαμέρισμα και να απολυμαίνει οτιδήποτε μπορεί κάποιος να αγγίξει με τα χέρια του! Φυσικά, με τα σωστά υλικά και με σχολαστικότητα.

Εργαζόμενοι…σε χωροταξική απομόνωση

Οι Βάρδιες πρέπει να ΜΗΝ έρχονται σε επαφή μεταξύ τους. Η πρωινή θα φεύγει 10 λεπτά νωρίτερα και η απογευματινή θα έρχεται10 λεπτά αργότερα. Στο 20 λεπτο αυτό οι εγκαταστάσεις θα απολυμαίνονται.

Κάθε διαμέρισμα και βάρδια θα πρέπει να κάνουν διάλειμμα διαφορετική ώρα από τα άλλα διαμερίσματα.

Και ΠΡΟΣΟΧΗ στην καντίνα ή την τραπεζαρία (αν υπάρχει): πρέπει να απολυμαίνονται όλες οι επιφάνειες αμέσως μετά την χρήση από την ομάδα που έκανε διάλειμμα. Οπότε, αν έχουμε κρούσμα σε μια ομάδα, δεν θα επηρεάζονται οι άλλες.

 

Τηλεργασία και διεύρυνση ωραρίου

Εάν υπάρχουν υπάλληλοι που μπορούν να δουλέψουν από το σπίτι, δώστε τους οδηγίες, δείξτε τους πώς δουλεύει το Skype, το Microsoft Teams, το WebEx, το Whatsapp, το BigBlueButton (τουλάχιστον ένα – δύο από αυτά τα εργαλεία), προμηθεύστε τους με ένα laptop και στείλτε τους στο σπίτι! Όσοι μπορούν θα πρέπει να μείνουν σπίτι.

Ακόμη, ενδέχεται να υπάρξει επέκταση ωραρίου βαρδιών, προκειμένου να επιτευχθεί κάλυψη των λειτουργικών αναγκών, αν προκύψουν.

Επικοινωνία και ενημέρωση

Πόλεμος χωρίς πληροφορίες και προπαγάνδα δεν κερδίζεται! Ο Υπεύθυνος θα πρέπει να φροντίσει να ενημερώνεται από αξιόπιστες, πάντα, πηγές και να ενημερώνει τους εργαζόμενους, να παρακολουθεί αν οι οδηγίες που έχουν αναρτηθεί τηρούνται (θερμομετρούνται από το security όλοι όσοι εισέρχονται από την περίμετρο;), και να φροντίζει να εκτελούνται όλες οι απολυμάνσεις σχολαστικά.

PLAN Β και C

Για κάθε κρίσιμη δραστηριότητα της εταιρείας πρέπει να υπάρχει εναλλακτικό σχέδιο (contingency plan). Δεν χρειάζεται να υπάρχει δομημένο Business Continuity Plan (αν και κάλο είναι, γενικά, να υπάρχει και αυτό), αλλά κάποια επεξεργασμένα σενάρια από τον Υπεύθυνο για το τι θα γίνει σε περίπτωση αστοχίας κάθε σημαντικής δραστηριότητας.

Ο Υπεύθυνος θα πρέπει να γνωρίζει ποιος θα κάνει την γενική απολύμανση (νέφωση) σε περίπτωση κρούσματος (ει δυνατόν, να έχει προσυμφωνήσει και τιμή). Και φυσικά για κάθε πλάνο που έχει κάνει, πρέπει να υπάρχει και δεύτερη και τρίτη εναλλακτική!

Σε εφεδρεία

Καλό είναι ο Στρατηγός να έχει εφεδρείες! Έτσι, θα πρέπει να υπάρχει μια, τουλάχιστον, εφεδρική ομάδα σε περίπτωση που υπάρξει κρούσμα και η ομάδα ενός διαμερίσματος μπει σε καραντίνα.

Πρέπει ο Υπεύθυνος να το φροντίσει, αξιοποιώντας υποχρεωτικές άδειες και υπεργολάβους. Η αποθήκη, όπου εμφανίστηκε το κρούσμα, θα απολυμανθεί και θα πρέπει να υπάρχει βάρδια να τη λειτουργήσει (για 14 μέρες, τουλάχιστον, μέχρι να επιστρέψει -καλώς εχόντων των πραγμάτων- η προηγούμενη).

Φυσικά, πρέπει να προβλεφθεί και εφεδρεία οδηγών (και εφεδρικά οχήματα–εταιρικά και υπεργολάβου)

 

Το παρόν άρθρο αποτελεί απόσπασμα Ανακοίνωσης του Συμβουλίου Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας Εφοδιαστικής. Ο Θανάσης Ζηλιασκόπουλος είναι πρόεδρος του Συμβουλίου Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας Εφοδιαστικής, πρώην πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ΤΡΑΙΝΟΣΕ ενώ είναι ο άνθρωπος που ολοκλήρωσε τη σιδηροδρομική σύνδεση του λιμανιού του Πειραιά και συνέβαλε στην ανάπτυξη της αλυσίδες εφοδιασμού πλοίων-τρένων από την Ασία στην Ευρώπη.

Η Επιστημονική Επιτροπή Επιχειρηματικότητας (ΕΠΙ3) δημιουργήθηκε από τη Netrino, ως ένα προηγμένο συνεργατικό περιβάλλον σημαντικών επιστημόνων & εμπειρογνωμόνων που τους ενώνει η αγωνία τους για την ανάπτυξη της Επιχειρηματικότητας. Αποτελεί πρωτοβουλία στο πλαίσιο της Κοινωνικής Υπευθυνότητας και στηρίζεται στην εθελοντική συμμετοχή.